Piper kaja
2004.11.21. 19:33
Ne egyél mindig főtt kaját
Hidegtálak
Prágai sonkatekercs Hozzávalók: 12 dkg prágai sonka egyben, 1-2 ág szárzeller, 5 retek, 2 sós uborka, 2 kanál majonéz, só, õrölt bors, 20 dkg szeletelt karaván sajt, 1 csokor metélõhagyma Elkészítése: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így elõkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélõhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hûtõszekrényben tartjuk.
Olajbogyóval töltött tojás Hozzávalók: 6 tojás, 1 evõkanál csípõs mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom Elkészítése: Fõzzük meg a tojásokat, hûtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél ringlit. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.
Elõételek (hors d'ouvre)
Avokádóval és sonkával töltött tészta Hozzávalók 4 személyre: 3 db burgonya, 3 db tojás, 1 db alma, 1 db kivi, 10 dkg gépsonka, 10 dkg sajt (gouda, trappista, edámi stb.), 1 db avokadó, 1 dl majonéz, 8 db tésztakosárka Elkészítés: A burgonyákat megmossuk, bõ, sós vízben puhára fõzzük. Másik edényben a tojásokat keményre fõzzük. Leszûrjük, kissé hûlni hagyjuk. Az almát, a kivit meghámozzuk, a gépsonkával, a sajttal együtt kis kockákra vágjuk. A burgonyákat és 2 tojást meghámozzuk, szintén apró kockákra vágjuk. Végül az avokadót is meghámozzuk, húsát felkockázzuk, és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük a majonézzel. A masszát a tésztakosárkákban egyenlõ arányban szétosztjuk. A maradék egy tojást meghámozzuk, a salátára reszeljük, és tálaljuk.
Zöldséggombócok Hozzávalók 4 személyre: 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: bõ olaj. Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk, és felaprítjuk. A zöldségeket a gomba kivételével enyhén sózott vízben, a forrástól számítva kb. 10 perc alatt kissé ropogósra fõzzük. Leszûrjük, és jól lecsurgatjuk. Nagyobb serpenyõben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a gombát, és addig pirítjuk, amíg a leve elpárolódik. Ekkor hozzáadjuk a leszûrt zöldségeket, összekeverjük, meghintjük a liszttel, kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük a tejjel, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, borsozzuk, és kevergetve 2-3 percig lassú tûzön pároljuk, amíg sûrû massza lesz. Levesszük a tûzrõl, és hagyjuk teljesen kihûlni. Az olajat kb. 170 fokra (amikor a beledobott kis darabka sisteregve feljön a tetejére) felforrósítjuk. A kihûlt masszából vizes kézzel kis gömböket formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
|