Piper kaja2
2004.11.21. 19:34
hm...nyami:)
Aprósütemények
Sajtos aprósütemény Hozzávalók kb. 30 darabhoz: a tésztához 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 késhegynyi szalalkáli, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, a tetejére: 2 tojásfehérje, 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg reszelt parmezán sajt. Elkészítés: A lisztet, a vajat, egy csipet sót, a szódabikarbónát, a szalalkálit összemorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és a tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, letakarjuk, és 1 órára a hûtõbe tesszük. A hûtõbõl kivéve a tésztát lisztezett deszkán 8 mm -1 cm vastagra kinyújtjuk, és formával kiszúrjuk. Sütõpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A sütõt 160 C-fokra (gázsütõ 1. fokozat) elõmelegítjük. A formák tetejét megkenjük a jól elkevert fehérjével, és megszórjuk a sajttal. A tepsibe tesszük, és a sütõben, 20-25 percig sütjük.
Csokoládés aprósütemény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 22,5 dkg lágy vaj, 15 dkg barnacukor, 5 dkg kristálycukor, 10 dkg vaníliás pudingpor (nem fõzõs), 2 tojõs, 1 teáskanál vanilia eszencia, 20 dkg apró kockákra (borsószem nagyságúra) vágott ét- vagy tejcsokoládé, ízlés szerint 10-12 dkg apróra vágott dió. Elkészítés: Elõmelegítjük a sütõt kb. 200 fokra. Leszitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd félre rakjuk. Egy nagy tálban simára keverjük a vajat, barnacukrot, kristálycukrot. Miután a cukor elolvadt, belekeverjük a pudingport, ha elkeveredett, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Hozzákeverjük a szódabikarbónával összekevert lisztet, majd ezután a csokoládét és a diót. Egy tepsibe sütõpapírt teszünk, majd kiskanállal kis darabokat szaggatunk. 9-10 percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz. Miután kivettük a sütõbõl, pár percig állni hagyjuk, hogy a sütik egy kicsit megkeményedjenek, majd a papirral együtt kivesszük, és hûlni hagyjuk.
|