Piper kaja3
2004.11.21. 19:34
Ki kell próbálnod..:)
Leveles-vajas tésztából készült harapnivalók
Gombás kosárka Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag fagyasztott leveles vajastészta, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 40 dkg gomba, 1 kiskanál finomliszt, 1 dl tejföl, só, õrölt bors a mártáshoz: 2 csapott evõkanál finomliszt, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi reszelt szerecsendió Elkészítése: A tésztát szobahõmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezalatt a töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és kisebb cikkekre vágjuk. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, a gombát beleforgatjuk, és erõs lángon három-négy percig kevergetve dinszteljük. Utána a liszttel meghintjük, kevés vízzel felengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és sûrûre forraljuk. A mártást is elkészítjük: a lisztet a vajon éppen csak megpezsegtetjük, a hideg tejjel felengedjük, és sóval, szerecsendióval fûszerezzük. Egy-két percig a tûzön kevergetjük, hogy besûrûsödjön, majd a tejfölt és a reszelt sajtot belekeverjük. A sütõt 250 fokra melegítjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a peremét megkenjük tojássárgájával, majd ráfektetjük a korongra. Az így összeragasztott tésztát forró sütõlemezre helyezzük, mellé rakjuk a tésztából kiszúrt, tojássárgájával megkent kis korongokat is, és erõs lángon a képviselõfánkhoz hasonló kosárkákat sütünk. A meleg gombatölteléket a kosárka sütés közben keletkezett üregébe (mélyedésébe) halmozzuk, és a kis korongot a tetejére ültetjük. A tésztát a forró sütõbe toljuk, és végig erõs lánggal szép pirosra sütjük. Külön tálkában kínáljuk hozzá a megmelegített sajtmártást. (A francia leveles fánkot mártás nélkül, hidegen is tálalhatjuk, sõt gomba helyett tejföllel elkevert sonkával, franciasalátával esetleg majonézes spárgával is tölthetjük.)
Krémes tölcsérek Hozzávalók 8 darabhoz: 1 csomag mélyhûtött leveles tészta, 1 tojás, 5 evõkanál finom kristálycukor, 2,5 dl tejszín, 25 dkg mascarpone Elõkészítés: A tésztát hagyjuk felengedni. Sütõpapírból papírtölcséreket készítünk: kb. 30 centiméter átmérõjû köröket vágunk ki, félbehajtjuk, tölcsérformára tekerjük, és egy csipesszel megtûzzük. Elkészítés: A leveles tésztát hosszában kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat felvert tojással megkenjük. A sütõt 200 fokra (gázsütõ: 3. fokozat) elõmelegítjük. A papírtölcséreket egyik kezünkben tartva, a tésztacsíkokat a csúcstól kezdve egyenként feltekerjük, úgy, hogy a bekent felszínük nézzen kifelé. Hagyjuk, hogy a csíkok egy kicsit átfedjék egymást. A tölcséreket kristálycukorral megszórjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk, hogy kihûljenek, és óvatosan leválasztjuk õket a papírról. A tejszínt felverjük a maradék cukorral, és hozzákeverjük a mascarponét. A krémet a tölcsérekbe töltjük.
|